Lo Peta-Garòt

Lo Peta-Garòt

De qu’es aquela bestia? Pas qu’un jòc pels dròlles fargat amb una branca de sambuc. I a mantunes biaisses per dire lo sambuc:
Bombardièr, la bombardela n’es lo joguet, lo colobrinièr que dona la colobrina per jogar, e solide lo garotièr que ne fasiam de drollet de peta-garòt ( o petarròt, petarina, petarra). Dins Bearn sembla que li dison escarbuta. Sai que de la fusta d’aquel arbre foguèt costuma de ne far un joguet dins Occitania tota? Per saupre çò que se pòt far d’autre amb lo sambuc de veire l’article de Florença sul blòg.

Per fargar un peta-garròt cal prene una branca que siá drecha. Copar un tròç entre dos noses, e levar la borra del mitan amb un clavel gròs o una vironeta. Puei cal fargar una quicha, pichòt baston que pòsca se mòure aisidament dintre lo peta-garòt.

Per las municions prene de micocolas, fruchas del micocolièr que li dison tanben falabreguièr, belicoquier, o forquièr ( en rason que se fasiá de forcas d’aquela fusta plegadissa coma a Sauva dins Gard vidèo sul darrièr fabricant de forcas de fusta) .

pichòta vidèo de demonstracion: tuto per fargar un peta-garòt

L’aire esquichat entre las doas micacolas fa gisclar la micacola dins un bruch de petador. Vaqui reviscolat del temps d’un còp èra lo peta-garòt! A vosautres de far, un concors dels mai polits es organisat per la còla d’Escambis en Òc, de mandar a escambisenòc.org e de ganhar un abonament al blòg!

2 réflexions sur « Lo Peta-Garòt »

  1. Òsca pel tuto risolièr e plan explicat !
    Pensi que lo pepin Danièl, ne fargarà un, pels felens !
    Mas se demanda cossi far per quitar la mesolha ?
    Cristina

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

dix-neuf + 3 =