Lo Vulcan parpalhon migrador

Lo Vulcan parpalhon migrador

L’autre jorn ai vist un parpalhon sus las flors del jardin. Un parpalhon grand, negre, blanc e roge. Es un Vulcan. E justament, i a un article dins la revista «La Salamandre» que nos aprend qu’es un parpalhon migrador.

(Fòto : Thomas Bresson)

Per que migra lo parpalhon ?

La noiritura prigonda de la canilha es l’ortic. A la devalada, lo Vulcan pond seus uòus sus d’ortics. Los uòus son a l’espèra de la prima. Quand la canilha sortís, manja l’ortic. Puèi, fa sa metamorfòsi, la nimfòsi. Quand lo parpalhon sortís, l’ortic es seca, pus bona per albergar las canilhas de la segonda generacion.

Alara lo parpalhon comença la migracion cap al nòrd de l’Euròpa e s’arresta a la latitud de l’Alemanha, ont l’ortic es en plena vegetacion. La segonda generacion deurà viatjar cap als pais escandinavas.

La tresena generacion aprèp la nimfòsi, lo Vulcan deurà entamenar lo viatge cap al sud de l’Euròpa. Viatjarà mai o mens seis setmanas. E pondrà en octòbre sus l’ortic novèl per passar l’ivern…

(Fòto : inconegut)

Conselh als ortalièrs

Nos cal gardar dins l’òrt d’endrech amb «malas èrbas», un oasis de biodiversitat. E subre tot pas tocar l’ortic a la prima e la devalada…

La bona perioda per copar l’ortic per lo pissolièr es avant octòbre e aprèp lo mès de març.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

cinq + trois =